Brigády o letních prázdninách

 

Letní prázdniny jsou za námi a my je využili k několika brigádám, při kterých jsme přetvářeli okolí naší školy. Z plochy před školou jsme přesadili túje a díky vydatné pomoci mechanizace, také vzrostlé keře na náhradní místa. K těmto keřům jsme nejprve vedli živou diskusi, jestli je ponechat na stávajícím místě nebo je přesadit či dokonce zlikvidovat. Nakonec zvítězil názor, že při budování nového není nutné zlikvidovat to staré a tak věříme, že se keře na nových místech uchytí.

 

Hlavním bodem projektu a také místem, které si vyžádá nejvíce práce, času i financí má být pergola pro environmentální výuku žáků základní školy a pro odpolední setkávání občanů. U ní jsme nejprve začali s vyvrtáním otvorů pro základové patky a jejich zabetonováním. Poté nám opět pomohla mechanizace s vybagrováním zeminy a následným zasypáním plochy pergoly štěrkem. Začátkem srpna jsme začali s budováním konstrukce pergoly. Zde měl hlavní slovo truhlář Miroslav Vlach, který odvedl bezchybnou práci. Vše měl již připravené ze své dílny k sestavení pergoly a tak stavba připomínala spíše stavebnici. Bylo úžasné, jak rychlým tempem byla pergola postavena. Následně jsme společnými silami zaklopili pergolu prkny a připravili vše pro položení střešní krytiny.

 

V závěru letních prázdnin jsme využili toho, že nám počasí umožnilo věnovat se dokončení zahradních úprav. Nově dovezená hlína na záhony nebyla moc kvalitní a tak jsme byli nuceni o proti našim plánům nakoupit podstatně více substrátu, který živinami zlepší hlínu potřebnou k novému osazení rostlin. Poté jsme již plochy a záhony osázeli novými keři a rostlinami. Konečné dokončení záhonů kamennými obrubníky a vysypání mulčem byla již taková třešnička na dortu.

Před zahájení školního roku jsme ještě kompletně natřeli nejen pergolu, ale i zábradlí u schodiště před školou i podél chodníku. U nich bylo nutno nejprve odstranit rez a staré nátěry a teprve poté jsme opatřili zábradlí nátěry novými. Po dokončení těchto prací byl prostor před školou připraven na uvítání natěšených školáků.

 

Na závěr této zprávy bych poděkoval všem členům občanského sdružení Zbečník náš domov, kteří věnovali úsilí a svůj volný čas pro zkrášlení okolí zbečnické školy, dále MěÚ Hronov a pracovníkům Technických služeb Hronov. Ještě větší dík patří těm, kteří nám dobrovolně a ochotně pomohli s pracemi a bez nichž, bychom jen stěží zvládli všechny úkoly splnit.Tímto bych rád poděkoval manželům Eliášovým, Josefu Miewaldovi a Miroslavu Vlachovi.

 

Za Zbečník náš domov, o.s. sepsal Michal Lembej

 

Fotografie

 

 

 

 

 

 

 

V roce 2024 náš spolek podpořili:

Nadace Via, Město Hronov

 

 

V roce 2023 náš spolek podpořili:

Nadace Via, Město Hronov, Albi, GP BAU s.r.o., Umlauf

 

V roce 2022 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi

 

V roce 2021 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi

 

V roce 2020 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi, Umlauf

 

V roce 2019 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi, Umlauf, Wimex

 

V roce 2018 náš spolek podpořili:

Albi, Město Hronov

 

V roce 2017 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Petr Čuhanič, PINstudio Jan Záliš

 

V roce 2016 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Petr Čuhanič

 

V roce 2015 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Kadeřnictví Marcela Pavlíčková, Petr Čuhanič

 

V roce 2014 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Erika copy, Umlauf, Miroslav Vlach, Petr Čuhanič, Kateřina Smutná

 

V roce 2013 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Fond T-Mobile, Bezedos, CES-EKO, Trees s.r.o., Proto.cz, s.r.o., Martin Dankanič, David Matyska, Miroslav Vlach, Petr Čuhanič

 

V roce 2012 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Rivet Factory Česká republika s.r.o., Kateřina Smutná, Petr Čuhanič

 

Děkujeme za podporu.

 

 

Zbečník náš domov, z.s.

Zbečník 117
Hronov
549 31
+420 602 372 340 info.zbecnik@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode