Čističku odpadních vod čeká modernizace

Náchodsko – Položením základního kamene v náchodské čistírně odpadních vod (ČOV) byl slavnostně zahájen projekt „Náchod a Hronov – kanalizace a rekonstrukce ČOV Náchod“.

Celý projekt tvoří dostavba kanalizační sítě v částech měst Náchoda, Hronova a městyse Velké Poříčí, které doposud nejsou napojeny na centrální kanalizační sběrač ukončený ve stávající čistírně odpadních vod Náchod-Bražec. Současně dojde i ke generální rekonstrukci a modernizaci stávající čistírny odpadních vod.

„Při rekonstrukci čističky budou instalovány technologie, které výrazně sníží množství celkového dusíku a fosforu. Nezanedbatelným příspěvkem k ochraně životního prostředí bude také snížení energetické náročnosti jejího provozu,“ uvedl před středečním slavnostním poklepáním základního kamene Dušan Tér, předseda představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Náchod.

„Přestože při rekonstrukci ČOV dojde ke snížení její kapacity z 66 000 ekvivalentních obyvatel (EO) na 46 tisíc EO, bude čistírna disponovat dostatečnou rezervou, která do budoucna umožní napojit jednak další lokality, například Zbečník, Žďárky, Jizbice, Vysokov, Lipí, ale také umožní rozvoj stavebních a průmyslových ploch ve městech Náchod a Hronov,“ doplnil Dušan Tér.

Celkové náklady dosáhnou téměř 255 milionů korun. Na financování projektu se podílí Státní fond životního prostředí ČR částkou téměř osmi milionů korun a Fond soudržnosti EU částkou 135,6 milionů korun. Dokončení je naplánováno na 30. června 2013.

„Rekonstrukce bude realizována za provozu, vždy s vyřazením jedné ze dvou linek. V průběhu přepojování objektů dojde ke krátkodobému vyřazení procesu čištění,“ přiblížil průběh stavebních prací obchodní ředitel dodavatelské společnosti VCES Miloš Emmer. „Na práce budou nasazeny zvýšené pracovní kapacity a vše bude včas a řádně plánováno tak, aby dopad na životní prostředí byl vždy minimální. Tyto krátkodobé odstávky jsou konzultované s příslušnými orgány Krajského úřadu Královéhradeckého kraje,“ uzavřel Emmer.

Vodovody a kanalizace Náchod do budoucna připravuje další projekty, které zvýší čistotu vod Metuje. K nim patří dostavba kanalizace v Teplicích, v obcích Zbečník a Spy, uvažuje se o dostavbě kanalizace a rekonstrukce ČOV v Meziměstí. Kromě toho se společnost spolupodílí na přípravě výstavby kanalizací v obcích, které VAK Náchod zásobuje pitnou vodou. 

 

Převzato z Náchodkého deníku

 

 

V roce 2024 náš spolek podpořili:

Nadace Via, Město Hronov

 

 

V roce 2023 náš spolek podpořili:

Nadace Via, Město Hronov, Albi, GP BAU s.r.o., Umlauf

 

V roce 2022 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi

 

V roce 2021 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi

 

V roce 2020 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi, Umlauf

 

V roce 2019 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi, Umlauf, Wimex

 

V roce 2018 náš spolek podpořili:

Albi, Město Hronov

 

V roce 2017 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Petr Čuhanič, PINstudio Jan Záliš

 

V roce 2016 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Petr Čuhanič

 

V roce 2015 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Kadeřnictví Marcela Pavlíčková, Petr Čuhanič

 

V roce 2014 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Erika copy, Umlauf, Miroslav Vlach, Petr Čuhanič, Kateřina Smutná

 

V roce 2013 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Fond T-Mobile, Bezedos, CES-EKO, Trees s.r.o., Proto.cz, s.r.o., Martin Dankanič, David Matyska, Miroslav Vlach, Petr Čuhanič

 

V roce 2012 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Rivet Factory Česká republika s.r.o., Kateřina Smutná, Petr Čuhanič

 

Děkujeme za podporu.

 

 

Zbečník náš domov, z.s.

Zbečník 117
Hronov
549 31
+420 602 372 340 info.zbecnik@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode