Po nové silnici můžou přes přechod do Polska jen lidé z Hronova

Štěpánka Tůmová 28. prosince 2011  13:33
 
Na Náchodsku otevřeli další hraniční přechod do Polska, který slouží i pro automobily. Po nově opravené části silnice v Malé Čermné, která sousedí s polskými lázněmi Kudowa Zdrój, můžou ale jezdit jen obyvatelé Hronova a Kudowy. Lidé z ostatních obcí by tam totiž vůbec jezdit neměli, aby doprava nezatížila místní obyvatele.
(Ilustrační snímek)
(Ilustrační snímek) | foto: Radek Kalhous, MF DNES

"Je to takový kočkopes a netěší nás to. Nevím, jak se to bude řešit, když spolu v autě pojedou přes hranici Hronovák a Poříčák," namítl starosta Velkého Poříčí Josef Král. Dříve mohli lidé přecházet přes Malou Čermnou jen v rámci malého pohraničního styku na občanský průkaz. Kvůli tomu tam vznikla betonová cesta s buňkami pohraničníků. Po vstupu do Evropské unie a schengenského prostoru sloužil přechod pěším a cyklistům.

Polské lázně si opravily cestu kolem přechodu už dřív, Hronov se přidal se svou částí letos. Panelovou cestu nahradila asfaltka. "Při výstavbě jsme zjišťovali, zda je tam možný provoz aut. Po dohodě s Kudowou Zdrójem jsme se rozhodli jen pro místní provoz. Jinak by to výrazně zatížilo obyvatele Malé Čermné i úzkou silnici plnou zatáček směrem k Hronovu," řekla starostka Hronova Hana Nedvědová.

Starosta Velkého Poříčí tvrdí, že od hronovské radnice dostal příslib, že by se v budoucnu mohl provoz otevřít i pro další obyvatele. Podle Nedvědové to však bude složitější. Radnice by totiž o dalších změnách na přechodu musela jednat s ministerstvem dopravy, o což teď město neusiluje.

Provoz by měli hlídat policisté, ale místní tomu nevěří

Místní si myslí, že by silnice od Hronova opravdu větší provoz neunesla. "Cesta je úzká a auta mají problém se vyhýbat. Ale je překvapující, že přes přechod nesmějí lidi z vesnic," diví se Włodzimierz Kornasinski, který žije v Hronově a na přechodu v Malé Čermné prodává v obchodě.

Provoz aut by měli kontrolovat policisté. Lidé o tom ale pochybují. "Tady bude jezdit kdokoli a nikdo to kontrolovat nebude. Vždyť je to celé hloupost," smála se penzistka z Hronova, která si přes Čermnou vyrazila na výlet do vánočně vyzdobených polských lázní.

Hronov získal na úpravu přechodu většinu peněz od Evropské unie. Za silnici v Malé Čermné vydalo město 1,4 milionu korun, za dalších téměř 9 milionů z dotace opravilo úseky cyklotras v Knáhlově ulici a na Střezině.

 

Zdroj: https://hradec.idnes.cz/po-nove-silnici-muzou-pres-prechod-do-polska-jen-lide-z-hronova-p7x-/hradec-zpravy.aspx?c=A111228_1706844_hradec-zpravy_kol

 

 

V roce 2024 náš spolek podpořili:

Nadace Via, Město Hronov

 

 

V roce 2023 náš spolek podpořili:

Nadace Via, Město Hronov, Albi, GP BAU s.r.o., Umlauf

 

V roce 2022 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi

 

V roce 2021 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi

 

V roce 2020 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi, Umlauf

 

V roce 2019 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi, Umlauf, Wimex

 

V roce 2018 náš spolek podpořili:

Albi, Město Hronov

 

V roce 2017 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Petr Čuhanič, PINstudio Jan Záliš

 

V roce 2016 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Petr Čuhanič

 

V roce 2015 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Kadeřnictví Marcela Pavlíčková, Petr Čuhanič

 

V roce 2014 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Erika copy, Umlauf, Miroslav Vlach, Petr Čuhanič, Kateřina Smutná

 

V roce 2013 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Fond T-Mobile, Bezedos, CES-EKO, Trees s.r.o., Proto.cz, s.r.o., Martin Dankanič, David Matyska, Miroslav Vlach, Petr Čuhanič

 

V roce 2012 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Rivet Factory Česká republika s.r.o., Kateřina Smutná, Petr Čuhanič

 

Děkujeme za podporu.

 

 

Zbečník náš domov, z.s.

Zbečník 117
Hronov
549 31
+420 602 372 340 info.zbecnik@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode