Začíná půlroční uzavírka, silnice se však opraví jen půl

Článek převzat z Náchodského deníku.

včera 10:06

Hronov - Pouhé dva dny bude ještě průjezdná frekventovaná silnice mezi Hronovem a Červeným Kostelcem. V pondělí 31. března ráno se silnice uzavře pro veškerý provoz a řidiče čekají komplikované objížďky, které potrvají půl roku.

SILNICE PŘES „KOSTELECKÉ KOPCE“ se opravovat nebude, nadále to bude samá díra a ujíždějící břehy.

SILNICE PŘES „KOSTELECKÉ KOPCE“ se opravovat nebude, nadále to bude samá díra a ujíždějící břehy.

Autor: DENÍK/ Jiří Mach

 

 

Důvodem uzavírky je výstavba nové kanalizace v obci Zbečník, kde se budou zároveň opravovat vodovodní přípojky, chodníky a nainstaluje se i nové veřejné osvětlení. Ve finální fázi pak bude v úseku výstavby kanalizace položen nový silniční povrch.

Řidiče ale půlroční kodrcání po objížďkách moc nepotěší. Nového silničního povrchu se dočkají pouze v úseku budování nové kanalizace, a to od Hronova na konec obce Zbečník. Nejhorší úsek přes Kostelecké kopce na křižovatku v Horním Kostelci zůstane v současném, dezolátním stavu.

„V této etapě se silnice přes kopce opravovat nebude. Vnímám tu situaci, ale zatím na tuto část nejsou finanční prostředky. Podařilo se je získat pouze na akci Zbečník. Nepopírám, že tento úsek není v dobrém stavu, je v havarijním stavu, ale takových úseků se najde více. Kraj nemůže zajistit tolik peněz, aby bylo možné udělat vše najednou," informoval ředitel SÚS Hradec Králové Jiří Brandejs.

Z této situace nejsou nadšeni místní obyvatelé a ani představitelé samospráv. „Mrzí mě, že se nepodaří protáhnout opravu až na křižovatku v Horním Kostelci. Kraj vybíral jenom úseky, kde to bylo spojené s další výstavbou, a tak se podaří zrekonstruovat silnici alespoň po ceduli na konci obce, kde bude končit kanalizace," posteskla si starostka Hronova Hana Nedvědová

Informace zaskočila starostu Červeného Kostelce Petra Mědílka. „To je velice špatná zpráva. Opravovat se měla původně silnice až do Rtyně v Podkrkonoší, a tak jsme počítali, že se nyní opraví alespoň na křižovatku v Horním Kostelci. Nechápu, proč se to nemůže udělat při jedné objížďce," podivoval se Mědílek.

Že se nebude při půlroční uzavírce opravovat celý úsek, potvrdilo i vedení Královéhradeckého kraje.

„Královéhradecký kraj nikdy neměl, z důvodu značné finanční náročnosti, záměr realizovat celý úsek najednou. Byla vypracována projektová dokumentace na celý úsek a zmíněná stavba je realizována po etapách. V letech 2010 a 2012 byly realizovány dvě etapy v průtahu Rtyní v Podkrkonoší, letos bude realizován pouze průtah Zbečníkem. Rekonstrukce silnice II/567 je realizována pouze v souvislosti s budováním nové kanalizace ve Zbečníku," uvedla Martina Götzová z odboru kanceláře hejtmana.

V inkriminovaném úseku dochází k sesuvu břehů a hrozí jejich utržení při průjezdu těžkých nákladních automobilů. Na jejich zpevnění nebude využit ani materiál, který se při budování kanalizace vybagruje.

„Nemůžeme s jistotou říct, že by materiál, který se při stavbě kanalizace vybagruje, byl pro zpevnění svahu vhodný," vysvětlila Götzová.

S rekonstrukcí kilometrového úseku se prozatím nepočítá.

„Je časově nereálné v jedné stavební sezóně realizovat další investice. Případná rekonstrukce dalšího úseku silnice II/567 by stejně musela být realizována v jiném časovém úseku. Rekonstrukce dalšího úseku silnice II/567 (přes Kostelecké kopce pozn. redakce) není finančně kryta, proto nelze určit termín její realizace," doplnila Martina Götzová.

 

Zdroj: Náchodský deník

Autor: Jiří Mach

 

V roce 2024 náš spolek podpořili:

Nadace Via, Město Hronov

 

 

V roce 2023 náš spolek podpořili:

Nadace Via, Město Hronov, Albi, GP BAU s.r.o., Umlauf

 

V roce 2022 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi

 

V roce 2021 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi

 

V roce 2020 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi, Umlauf

 

V roce 2019 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi, Umlauf, Wimex

 

V roce 2018 náš spolek podpořili:

Albi, Město Hronov

 

V roce 2017 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Petr Čuhanič, PINstudio Jan Záliš

 

V roce 2016 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Petr Čuhanič

 

V roce 2015 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Kadeřnictví Marcela Pavlíčková, Petr Čuhanič

 

V roce 2014 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Erika copy, Umlauf, Miroslav Vlach, Petr Čuhanič, Kateřina Smutná

 

V roce 2013 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Fond T-Mobile, Bezedos, CES-EKO, Trees s.r.o., Proto.cz, s.r.o., Martin Dankanič, David Matyska, Miroslav Vlach, Petr Čuhanič

 

V roce 2012 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Rivet Factory Česká republika s.r.o., Kateřina Smutná, Petr Čuhanič

 

Děkujeme za podporu.

 

 

Zbečník náš domov, z.s.

Zbečník 117
Hronov
549 31
+420 602 372 340 info.zbecnik@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode