Starostka Nedvědová zdůraznila: 'Žádná tolerance neexistuje'

Článek převzat z Náchodského deníku.

 

Hronov - Půl roku rozkopaná silnice, chodníky a provoz těžké techniky. To potrápí obyvatele při chystané investiční akci.

10.3.2014 05:28
 

Největší investiční akce v dějinách města, při které se bude budovat nová kanalizace v celé obci Zbečník, rekonstruovat chodníky, vodovod, veřejné osvětlení, autobusové zastávky a opravovat most, se připravovala deset let a bude stát více jak sto deset milionů korun.

Stavební práce začnou poslední březnový den a na dalšího půl roku omezí nejenom řidiče cestující mezi Hronovem a Červeným Kostelcem, ale výrazně zasáhnou do života obyvatel Zbečníku.

To byl také důvod setkání místních obyvatel s vedením města, investory a dodavateli stavebních prací, které se konalo minulý týden v Čapkově sálu. Občané byli seznámeni s plánovaným průběhem prací a termíny dohotovení jednotlivých úseků, které jsou rozděleny do několika etap.

Po celou dobu konání stavebních prací bude v celém úseku platit zákaz vjezdu.

„Vjezd na staveniště bude omezeně povolen pouze pro místní obyvatele a firmy, které mají v tomto úseku provozovnu. V žádném případě nebude možné využít tento úsek pro tranzit! Dodržování zákazu bude intenzivně kontrolováno městskou i státní policií a hříšníci budou tvrdě postihováni, žádná tolerance neexistuje," zdůraznila starostka Hana Nedvědová.

Po představení průběhu prací dostali slovo i obyvatelé Zbečníku na případné doplňující dotazy.

Celá diskuse se konala v klidu a obešla se bez emocí. Občany nejvíce zajímalo, jak to bude s parkováním vozidel, když nepůjde zajet k jejich nemovitostem. Zda bude zajištěn svoz odpadů, pečovatelská služba a jestli bude zajištěn průjezd pro sanitní vůz. Zájem byl i ze strany rodičů, jak se dostanou děti do školy a školky.

Na všechny dotazy bylo zodpovězeno. Nikdo z toho není nadšený, ale přistupují k tomu tak, že to je potřeba udělat.

„Mám uprostřed obce prodejnu, tak určitě to bude znát. Neovlivním kolik se mně tam dostane lidí. Kdo ale bude chtít, tak přijde pěšky a nebo přijede na kole. Autem to bude horší, to budu rád, když se ke mně dostane zásobování. Na tržbách se to určitě podepíše, to očekávám. Třeba ale přijde více místních. V každém případě se to ale udělat musí a je potřeba se s tím nějak vyrovnat," řekl provozovatel řeznictví Jaroslav Klicnar.

Jsou ovšem i obavy, aby nedošlo vlivem zemních prací k poškození nemovitostí. „Nás to zasáhne hodně, protože bydlíme u bývalé hasičské zbrojnice, na nejhorším místě ve Zbečníku. Tam se mimo budování nové kanalizace, která bude v hloubce čtyři a půl metru,  bude ještě rekonstruovat most.  Proto máme obavu, aby se to nepodepsalo na domech. Omezení dopravy nám ani tak moc nevadí, budeme jezdit na kole, do práce už nemusíme, tak to je jedno," vyjádřil obavu František Tér.

Vrásky to ale přidělá lidem, kteří jsou na automobilech závislí. „Problémy nám určitě nastanou, protože jezdíme do práce autem a jsme na tom dost závislí. Budeme, pokud to půjde, využívat kola. Na druhou stranu budeme rádi, že se to opraví, na to se už těšíme," svěřila se  Olga Morávková.

Město se bude snažit obyvatelům během stavby zajistit v mezích možností co největší komfort.

„Nesešli jsme se proto, abychom se dohadovali, jak to uděláme, ale proto, abychom občany seznámili, jak to bude probíhat. Proto jsme se rozhodli uspořádat setkání s občany, abychom podali co nejvíce informací, co nás příštích šest měsíců čeká. Město udělá maximum, aby omezilo obyvatele co nejméně," dodala starostka.

Ve foyer sálu byly vystaveny k nahlédnutí podrobné stavební plány, kde si mohl každý zjistit, co a kde se bude u jeho nemovitosti dělat a jak moc ho stavební práce zasáhnou.

 

Autor: Jiří Mach

Zdroj: nachodsky.denik.cz

 

 

 

 

V roce 2024 náš spolek podpořili:

Nadace Via, Město Hronov

 

 

V roce 2023 náš spolek podpořili:

Nadace Via, Město Hronov, Albi, GP BAU s.r.o., Umlauf

 

V roce 2022 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi

 

V roce 2021 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi

 

V roce 2020 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi, Umlauf

 

V roce 2019 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi, Umlauf, Wimex

 

V roce 2018 náš spolek podpořili:

Albi, Město Hronov

 

V roce 2017 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Petr Čuhanič, PINstudio Jan Záliš

 

V roce 2016 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Petr Čuhanič

 

V roce 2015 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Kadeřnictví Marcela Pavlíčková, Petr Čuhanič

 

V roce 2014 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Erika copy, Umlauf, Miroslav Vlach, Petr Čuhanič, Kateřina Smutná

 

V roce 2013 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Fond T-Mobile, Bezedos, CES-EKO, Trees s.r.o., Proto.cz, s.r.o., Martin Dankanič, David Matyska, Miroslav Vlach, Petr Čuhanič

 

V roce 2012 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Rivet Factory Česká republika s.r.o., Kateřina Smutná, Petr Čuhanič

 

Děkujeme za podporu.

 

 

Zbečník náš domov, z.s.

Zbečník 117
Hronov
549 31
+420 602 372 340 info.zbecnik@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode