Tisková zpráva ze setkání s poslankyní Ivanou Řápkovou

 

Prohlášení na podporu legislativních návrhů poslanců ODS dnes podepsali starostové z Hronovska v Královéhradeckém kraji. Návrhy, s nimiž je přijela seznámit poslankyně ODS Ivana Řápková, by měly omezit zneužívání sociálních dávek a přispět ke zvýšení bezpečnosti v regionu, který se dlouhodobě potýká s nárůstem drobné kriminality. Setkání starostů v Hronově se zúčastnili také poslanci ODS Zdenka Horníková a Jan Pajer. 

„Hronovsko trápí především migrace problémových občanů mezi městy a nárůst drobné kriminality. Chceme eskalaci problémů v násilné konflikty zabránit včas, protože se nechceme ocitnout ve stejné situaci jako starostové na Šluknovsku. Lidé už nechtějí slyšet, že obce nemají nástroje na zajištění veřejného pořádku v obci,“ uvedla starostka Hronova Hana Nedvědová a zároveň poukázala na fakt, že rostoucí sociální napětí ve společnosti není pouze „výsadou“ severních Čech, ale trápí oblasti napříč Českou republikou.

Se zkušenostmi s projektem Záchranný kruh seznámili přítomné starosty úředníci z chomutovského magistrátu. „Pořídili jsme si kamerový systém a důsledně jsme kontrolovali herny, ale i byty v problémových lokalitách. Denně jsme prováděli hromadné kontroly, kdy všechny hlídky najednou byly zhruba hodinu v lokalitě vytipované na základě podnětu občanů. To vše samozřejmě za důkladné spolupráce se sociálním odborem,“ poznamenal ředitel Městské policie Chomutov Vít Šulc. „Dokázali jsme si došlápnout na sběrače barevných kovů a aktuálně máme za sebou zátah proti takzvaným falešným bezdomovcům,“ doplnila vedoucí sociálního odboru Kamila Faiglová.

Starostové se shodli na tom, že problémům je zapotřebí čelit jen dalšími dílčími legislativními kroky, které dají starostům do ruky účinné nástroje ke zmírnění sociálního napětí v jejich obcích.

„Musíme umět nazývat věci pravými jmény. Hrozí radikalizace společnosti, protože lidé jsou oprávněně frustrovaní. Nechceme lacině sbírat politické body, ale přicházíme s konkrétními legislativními návrhy, které pomohou zakročit proti těm, kteří trvale narušují pořádek a klidný život v obcích,“ zdůraznila na jednání Řápková.   „Stát i města realizují rozsáhlé preventivní programy, staví azylové domy a sociální byty, spolupracují s neziskovými organizacemi, pomáhají integrovat děti ze sociálně znevýhodněného prostředí, realizují terénní sociální práci, při které pomáhají rodičům s hospodařením a udržováním domácností. Vývoj posledních událostí ale jasně dokazuje, že samotná prevence nestačí,“ dodala Ivana Řápková.

Ivana Řápková starosty seznámila konkrétně s návrhem novely, která umožní exekuci dávky na živobytí, zároveň ale usnadní dohodu dlužníka s obcí. Další novelou chce rozšířit počet sankcí za přestupky a umožnit tak starostům uložit zákaz pobytu až na tři měsíce lidem, kteří se v obcích opakovaně dopouštějí přestupků a nemají v místě spáchání přestupku trvalý pobyt. „Návrhy nešikanují lidi ve špatné sociální situaci. Pouze reagují na fakt, že roste počet těch, kteří trvale zneužívají sociální systém a páchají drobnou kriminalitu,“ doplnila Řápková.

Poslanci ODS jsou připraveni předložit po diskuzi s politickými partnery i zástupci samosprávy také návrh navázat sociální dávky na povinnou školní docházku nebo zřídit centrální registr přestupků. Debatovat chtějí také o změnách hygienických norem a případném zastropování přídavků na děti.

 

Hronov, 13. září 2011

 

zdroj: www.mestohronov.cz

 

 

 

 

V roce 2024 náš spolek podpořili:

Nadace Via, Město Hronov

 

 

V roce 2023 náš spolek podpořili:

Nadace Via, Město Hronov, Albi, GP BAU s.r.o., Umlauf

 

V roce 2022 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi

 

V roce 2021 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi

 

V roce 2020 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi, Umlauf

 

V roce 2019 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Albi, Umlauf, Wimex

 

V roce 2018 náš spolek podpořili:

Albi, Město Hronov

 

V roce 2017 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Petr Čuhanič, PINstudio Jan Záliš

 

V roce 2016 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Petr Čuhanič

 

V roce 2015 náš spolek podpořili:

Albi, Wikov MGI a.s., Město Hronov, Kadeřnictví Marcela Pavlíčková, Petr Čuhanič

 

V roce 2014 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Erika copy, Umlauf, Miroslav Vlach, Petr Čuhanič, Kateřina Smutná

 

V roce 2013 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Fond T-Mobile, Bezedos, CES-EKO, Trees s.r.o., Proto.cz, s.r.o., Martin Dankanič, David Matyska, Miroslav Vlach, Petr Čuhanič

 

V roce 2012 náš spolek podpořili:

Město Hronov, Rivet Factory Česká republika s.r.o., Kateřina Smutná, Petr Čuhanič

 

Děkujeme za podporu.

 

 

Zbečník náš domov, z.s.

Zbečník 117
Hronov
549 31
+420 602 372 340 info.zbecnik@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode